Cafe Strindberg


Cafe Strindberg on helsinkiläisen kahvilakulttuurin helmi. Jo vuonna 1922 avattu kahvila sijaitsee parhaalla paikalla Helsingin sydämessä Pohjoisesplanadin ja Mikonkadun risteyksessä. Alun perin Cafe Strindberg avattiin, jotta varakkaat helsinkiläiset pääsisivät näyttäytymään kaupungilla aivan kuten muissakin eurooppalaisissa kaupungeissa oli siihen aikaan tapana. Mallia haettiin eurooppalaisista suurkaupungeista ja erityisesti Pariisista, joka tuohon aikaan oli kahvilakulttuurin edelläkävijä. Cafe Strindbergista tuli nopeasti kaupunkilaisten suosikki ja avaamisensa jälkeen se on vuosikymmenien ajan edustanut hienostunutta kaupunkikulttuuria, jota monet hyvin koulutetut ja varakkaat pääkaupunkiseutulaiset arvostavat suuresti.

Cafe Strindbergin avaamisen aikaan kahvilat olivat modernin elämän tunnuksia, joista varakas seurapiiri halusi nauttia. Seurapiirien mukana tuli myös uudenlaista liikehdintää, josta on myöhemmin kerrottu tarinoita. Kahvilan moni vakiokasvo onkin sittemmin jäänyt osaksi Helsingin historiaa.

Helsinkiläisille olikin kova pala purtavan, kun Strindberg antoi julki lopetusilmoituksen, joka oli seurausta Kämp Gallerian häädöstä. Helsinkiläiset eivät pitäneet rakastamansa kahvilan lopettamisilmoituksesta, vaan keräsivät adressin tukeakseen legendaarista kahvilaa. Nettiadressi keräsi valtavasti allekirjoituksia ja kahvilan jatko sai tukea lukuisilta suomalaisilta. Tukijoina oli poliitikkoja, näyttelijöitä, kulttuuriväkeä ja tavallisia suomalaisia, joille kaikille Cafe Strindberg edustaa paljon muutakin kuin vain kahvia.

Lopulta Cafe Strindberg jatkoikin toimintaansa uusissa tiloissa Pohjoisesplanadilla. Kahvilan tilat ovat aikaisempaa pienemmät, mutta tunnelma on edelleen samanlainen kuin ennen. Kahvila jakautuu kahteen kerrokseen. Ylemmässä kerroksessa on hulppea ravintola ja katutasossa kahvila. Kesällä myös suosittu terassi on auki kuten aiemminkin. Kunnianhimoinen muutosremontti tuotti tulosta, sillä Cafe Strindberg on nykyään ehkä jopa aiempaa mukavampi hengähdyspaikka ja se toimii todella hyvin tapaamispaikkana aamiaisella, treffeillä tai ystävien seurassa kuohuviinilasin ääressä. Myös ravintolapuoli on toimiva ja ruoka laadukasta.

Edelleen kahvilan sisällä voi astia helsinkiläisen kulttuurihistorian havinan ja tehdä pienen aikamatkan ajassa taaksepäin aikaan, jolloin kahvilat olivat julkisen elämän värikkäitä näyttämöitä. Kahvilan sisustus on upea, koska se tuo tuulahduksen mahtipontista Keski-Eurooppaa suoraan Helsigin sydämeen. Tunnelma kahvilassa on elegantti ja kaikki kattauksesta alkaen on mietitty viimeistä piirtoa myöten valmiiksi. Kahvilassa käyvät seurueet eivät ole kovin suuria, joten voimakasta äänensorinaa ei tarvitse kuunnella kahvitellessa.

Niin, ja se kahvi. Se on ihan mielettömän hyvää.