Ranskalaiset kahvilat


Ranskassa kahvilakulttuuri on ollut vuosisatojen ajan elinvoimaista. Erityisesti maan pääkaupunki Pariisi tunnetaan eurooppalaisen kahvilakulttuurin keskuksena. Monille matkaajille pelkkä kahvilakulttuurista nauttiminen on riittävä syy käydä Pariisissa. Ranskalaiseen kahvilaan ei tulla kiireellä. Mikäli paikalliseen, aitoon kahvilatunnelmaan haluaa päästä käsiksi, on syytä ajatella kuin pariisilainen, jolle kahvila on kuin oman kodin jatke. Pariisilaiset kahvilat ovat kohtaamispaikkoja, joissa voi näyttäytyä, juoruta, herkutella, tehdä töitä ja lukea lehteä tai kirjaa. Niihin ei siis tulla vain nopeasti juomaan yhtä kahvikupillista, vaan ne ovat seuraelämän keitaita ja kulttuuri-ihmisten kohtaamispaikkoja.

Ranskalainen kahvilakulttuuri jakautuu moneen kategoriaan. Monien kaupunkien katukuvaa koristavat pienet korttelikahvilat, joissa tarjoillaan aitoja ranskalaisherkkuja mutkattomassa ilmapiirissä. Isoissa kaupungeissa on paljon leivosliikkeitä, joissa on yleensä myös kahvilapuoli, jossa asiakkaat voivat maistella mahtipontisia ranskalaisia leivoksia. Kahvilan ja ravintolan risteytyksinä tunnettuja brasserioita löytyy niin ikään katukuvasta paljon, vaikka ne ovatkin ajan saatossa keskittyneet yhä enemmän ruokien ja oluen, kuin kahvin ja leivonnaisten myymiseen. Isoimmista kaupungeista löytyy myös lukuisia ruoka- ja kahvitrendien aallonharjalla olevia kahviloita, joissa myynnissä on mitä erikoisempia tuotteita. Perinteitä kunnioittavat ranskalaiset eivät kuitenkaan ole ottaneet trendikahviloita omakseen, vaan he ostavat kahvinsa ja pikkupurtavansa yhä edelleen mieluummin pienistä korttelikahviloista.

Ranskalaiskahviloissa on kirjoitettu historiaa

Mitä pidempi historia kahvilalla on, sitä varmemmin sieltä saa erinomaista kahvia ja purtavaa. Vanhoissa korttelikuppiloissa kahvi tarjoillaan yksinkertaisesti espressona tai maitokahvina. Legendaariset leivoskahvilat ovat vierailemisen arvoisia paikkoja kaikille makean ystäville. Tunnetuimmat leivoskahvilat tunnetaan kaikkialla nimeltä. Brasserioissa viettivät ennen muinoin aikaansa lukuisat kirjailijat, runoilijat, taiteilijat ja filosofit, joten monesta niistä on tullut kulttuurihistoriallisesti merkittäviä paikkoja.

On mielenkiintoista nähdä, miten ranskalainen kahvilakulttuuri muuttuu tulevaisuudessa. Perinteiset kahvilat pitävät edelleen pintansa, mutta uusien ruokatrendien saavuttua maahan, on kahvilakulttuuri murroksen edessä. Muutos tulee varmasti olemaan hidas, sillä ranskalaiset rakastavat pitää perinteistä kiinni. Tästä syystä esimerkiksi meille niin perinteistä lattea tai ruokaisia sandwicheja ei edelleenkään ranskalaisen kahvilan ruokalistalta löydy. Erikoisruokavalioita ei perinteisissä ranskalaisissa kahviloissa tunneta, vaan soijamaito, gluteenittomat leivokset ja vähäsokeriset vaihtoehdot loistavat poissaolollaan.