Suomalaisen kahvipöydän salat

Suomalaisen kahvipöydän salat

Suomalaiset ottavat kahvinsa vakavasti: he juovat sen mustana, vahvana ja yleensä melko kuumana! Mitä muita uskomuksia ja tapoja kahviin liittyykään? Entä mitkä ovat kahvipöydän suosituimmat tarjottavat?

Suomalaiset ovat kahvin suurkuluttajia

Suomalaiset nauttivat kahvinsa yleensä sellaisenaan tai toisin sanoen, juodaan mustana. Toiset kuitenkin haluavat lisätä siihen maitoa tai tilkan kermaa sekä sokeria. Suomen Kahviliiton mukaan noin 95 prosenttia suomalaisista juo kahvia päivittäin. Se on noin 8,7 kiloa henkilöä kohden vuodessa! Kyseessä on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna muihin Euroopan maihin, kuten Ruotsiin ja Norjaan.

Kahvittelu osana suomalaisuutta

Kaiken kaikkiaan suomalaisilla on vahva suhde kahviin, joka on juurtunut syvälle heidän kulttuuriinsa ja jokapäiväiseen elämäänsä. Olipa kyse sitten kupin nauttimisesta yksin tai ystävien kanssa, tavanomaisesta kahvinjuonnista aterian jälkeen tai perinteisten leivonnaisten nauttimisesta kahvin ohella – on selvää, että kahvi on olennainen osa suomalaista elämäntapaa.

Kahvitteluun liittyy usein myös erilaiset vuorovaikutustilanteet. Työpaikoilla on kahvitauot, jolloin työkavereiden kanssa käydään läpi päivän polttavimmat puheenaiheet. Huoltoasemilla pöytien ympärille puolestaan kokoontuvat rahtareiden ja muiden matkaajien lisäksi paikalliset eläkeläiset, jotka analysoivat viimeisimmät voittonumerot tai pelaavat arpapelejä.

Kahvipöydän suussa sulavat herkut

Kahvin kanssa nautitaan perinteisesti jotain makeaa, ja vaihtoehtoja löytyy monia. Usein suositaan perinteikkäitä leivonnaisia, kuten pullapitkoja, munkkeja tai korvapuusteja. Kun tarjolla on niin paljon herkullisia leivonnaisia, ei ole ihme, että kahvinjuonti Suomessa on niin suosittua! Myös erikoisherkut, kuten tippaleipä ja laskiaispulla, ovat suosittuja kahvin lisukkeita – erityisesti juhlapäivinä, kuten laskiaisena ja vapunpäivänä. Leivonnaisissa ei ole tapana säästellä rasvan ja sokerin määrissä.

Suomalaisista leivonnaisista ei voi puhua mainitsematta ikonisia karjalanpiirakoita, jotka ovat riisipuurolla täytettyjä perinteisiä suolaisia leivonnaisia, ja jotka ovat parhaimmillaan kahvikupillisen kanssa. Usein karjalanpiirakan päällä on kotitekoista munavoita tuomassa lisää makua.

Suomi tarjoaa jokaiselle jotakin – ei vain kahvia, vaan myös leivonnaisia, jotka ovat kieltämättä herkullisia ja kokeilemisen arvoisia! Mikset siis nauttisi kupillista höyryävän kuumaa kahvia yhdessä suomalaisten klassikkoleivonnaisten kanssa? Et tule katumaan!